Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Made in Czecho-Slovakia / 19. október 2015

POZVÁNKA: Bratislavské módne dni jeseň/zima 2015

Už zajtra, 20. októbra odštartuje jesenná časť jubilejného 10.

POZVÁNKA: Bratislavské módne dni jeseň/zima 2015

19.10.2015

Už zajtra, 20. októbra odštartuje jesenná časť jubilejného 10. ročníka Bratislavských módnych dní, na ktorej počas sa troch dní predstaví široké spektrum domácich a zahraničných návrhárov. Ich tvorbu si môžete vychutnať aj vy. Prostredníctvom priamych prenosov na www.bmd.sk. Čo všetko nás čaká?

„Pred 10 rokmi na Slovensku neexistovala žiadna súťaž či event, ktorý by dával priestor módnym tvorcom prezentovať svoju tvorbu. Práve to bol pre mňa podnet na zorganizovanie Bratislavských módnych dní," vracia sa nostalgicky do minulosti Mária Reháková, s ktorou sme sa rozprávali nielen o histórii, ale najmä o highlightoch tejto prestížnej módnej udalosti.

BMD_4299
Mária Reháková s dizajnérom Richardom Rozborom.

S akým zámerom ste event organizovala po prvýkrát, kam sa scéna odvtedy posunula a kto, z dnes už uznávaných návrhárov, debutoval práve u vás na BMD?

Projekt Bratislavské módne dni som štartovala s vidinou svetových fashion weekov, ktoré som navštevovala, no koncept bolo potrebné prispôsobiť slovenskej mentalite. Prvá módna prehliadka bola venovaná mladým návrhárom. Prezentovali sa tu viacerí, dnes už renomovaní módni tvorcovia, napríklad Boris Hanečka, Hana Převrátilová alebo Lukáš Kimlička.
Mojou ambíciou bolo splniť v rámci BMD tri úlohy – dať na jednom móle priestor mladým návrhárom, etablovaným módnym tvorcom a na každú módnu prehliadku zabezpečiť účasť zahraničného návrhára. Začiatky neboli jednoduché, a tak sme tieto ciele plnili postupne. Zahraničného návrhára sa nám podarilo zabezpečiť až počas štvrtého ročníka. Odvtedy sa na móle BMD predstavila celá plejáda zahraničných hostí. Medzi tých najvýznamnejších patria ruský kožušník Igor Gulyaev, brat speváčky Madonny Christopher Ciccone či Agatha Ruiz de la Prada zo Španielska. Na jar to bola kráľovná korzetov Belinda Chorley z Veľkej Británie. Myslím si, že ich účasť do veľkej miery prispela k rozvoju slovenskej módnej scény. Konfrontácia slovenskej a zahraničnej tvorby nielen nás, ale najmä slovenských dizajnérov posúva vpred. No a v neposlednom rade si aj zahraniční účastníci isto odnášajú cenné skúsenosti.

pozvanka_20102015
Program prvého dňa BMD jeseň/zima 2015.

Dá sa povedať, že jubilejný 10. ročník začal novú éru spoluprácou s VŠVU a študentské kolekcie boli príjemným osviežením jarnej časti BMD. Kde vznikla iniciatíva tejto spolupráce.
V roku 2014 sa nám s BMD podarilo pod záštitou organizácie AltaRoma predstaviť v hlavnom meste Talianska. Vďaka módnej prehliadke, na ktorej sa odprezentovali vybraní slovenskí módni dizajnéri, sa nám podarilo započať spoluprácu s profesorkou z univerzity La Sapienza v Ríme, Annou Florenzi. Naši módni tvorcovia ju zaujali tak veľmi, že prijala pozvanie do Bratislavy a stala sa čestnou členkou poroty projektu Hľadáme nové tváre módnej scény. Práve v tomto momente sme začali uvažovať aj o oslovení VŠVU, ktorej študenti sa na jar predstavili na móle BMD premiérovo.
Tešiť sa na nich môžeme aj v jeseni, tentokrát v rámci projektu Hľadáme nové tváre módnej scény, ktorý považujem za jednu z najprínosnejších častí celých BMD. Porota vybrala z viac ako 30 prihlásených 7 finalistov, pričom Terézia Feňovčíková a Martina Ďurikovičová sú študentkami Ateliéru odevného dizajnu VŠVU. Rozhodne však treba spomenúť aj ostatných finalistov, pretože, ako zhodnotila porota, takú silnú sedmičku sme tu ešte nemali . Okrem dvoch spomínaných dám vystúpia – Barbara Bartková, Sofia Tureková, Bianka Šipecová, Michal Pečuch a Veronika Kopálová. Aktuálny ročník súťaže, ktorého partnerom je spoločnosť Baumit, má tému Design Life. O víťazovi, ktorý dostane príležitosť zúčastniť sa veľkej módnej show v Bukurešti, sa rozhodne už počas prvého dňa prehliadok, teda v utorok.

fenovcikova_1
Návrhy jednej z finalistiek projektu Hľadáme nové tváre módnej scény, Terézie Feňovčíkovej, sú inšpirované ikonickými stoličkami Arneho Jacobsena.

Okrem vašich troch cieľov ste program v minulom ročníku obohatili aj o výnimočnú samostatnú detskú prehliadku. Bude súčasťou aj pripravovaného bloku jesenných prehliadok?
S celým kolektívom, ktorý participuje na príprave BMD, sa z prehliadky venovanú detskej móde veľmi tešíme. Dovolím si tvrdiť, že v tvorbe kolekcií pre deti sa niektorí z našich dizajnérov našli a ja im držím palce. Počas tohtoročnej jarnej časti sa medzi nich zaradila dokonca Jana Pištejová či víťazka projektu Hľadáme nové tváre módnej scény 2013 Blažena Ostrovská. V jeseni sa k nim pridá aj Renata Kliská a mladý, talentovaný slovenský návrhár Róbert Vrzala, ktorého si viacerí v tejto polohe určite nevedia predstaviť. Spestrením bude krst detskej knihy Hrebienok, ktorej autorkou je Mária Rakovská a začíname tiež s pridaním charitatívneho rozmeru tomuto bloku detskej módy, ktorý by sme chceli v budúcnosti prehlbovať.

ostrovska
pozvanka_21102015_deti
Program detského bloku prehliadok na BMD jeseň/zima 2015.

Aký zahraničný hosť sa na BMD jeseň/zima 2015 predstaví?
Zahraničný hosť nebude chýbať. Naše pozvanie prijala Maria Oberfrank, spoluorganizátorka Vienna fashion weeku, ktorá sa predstaví svojou vlastnou kolekciou. Naše spojenie určite nieje jednorázové a štartujeme spoluprácu medzi Bratislavskámi módnymi dňami a týždňom módy vo Viedni.
So svojou kolekciou sa na móle predstaví aj taliansky kožušník Stefano Pellicceria.

pozvanka_21102015
Program druhého večera BMD jeseň/zima 2015.

Koho spomedzi domácich tvorcov by ste označili ako highlighty v ramci line-upu jesennej časti?
Medzi highlighty programu jesennej časti BMD možno zaradiť prehliadku Jany Pištejovej, ktorá sa predstaví inak než len ako módny dizajnér konfekcie. Nováčikmi v portfóliu BMD sú etablovaní tvorcovia – Michael Kováčik a Veronika Lokajíčková. Okrem nich účasť potvrdili, Veronika Hložníková, Michaela Ľuptáková, Libor Komosný, Rozbora Couture, Zlatica Hujbertová, Jana Jurčenko a mnohí ďalší, ktorých mená sa dozviete aj na www.bmd.sk.

kovacik_DSC_0074aModel z aktuálnej kolekcie Michaela Kováčika.

pozvanka_22102015
Program tretieho dňa BMD jeseň/zima 2015.

#BMD2015

pripravila: Jana Zajasenská
foto: archív dizajnérov a značiek

 

    4081

    Súvisiace články