Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Trendy / 29. April 2014

Prečo muži nosia obleky na mieru?

Pamätáte sa na to, ako ste po prvýkrát vkročili do obchodu s predstavou, že si kúpite oblek, v ktorom budete vyzerať dokonale? S predstavou o farbe a štýle ste prešli niekoľko obchodov, vyskúšali zopár modelov, no buď nesadli veľkosť a strih, alebo mali od vašej predstavy ďaleko farba a materiál.

Prečo muži nosia obleky na mieru?

29.4.2014
Pamätáte sa na to, ako ste po prvýkrát vkročili do obchodu s predstavou, že si kúpite oblek, v ktorom budete vyzerať dokonale? S predstavou o farbe a štýle ste prešli niekoľko obchodov, vyskúšali zopár modelov, no buď nesadli veľkosť a strih, alebo mali od vašej predstavy ďaleko farba a materiál. Je to úplne bežná situácia a ak k tomu pripočítame fakt, že existuje len málo mužov s takzvanou konfekčnou postavou, nájsť dokonalý oblek je často „mission impossible".

scabal_1

Sú dve hlavné skupiny ľudí, ktoré si dávajú šiť obleky na mieru – tí, čo musia, a tí, čo chcú. Prvou skupinou sú páni, ktorí pre svoju nekonfekčnú postavu márne hľadajú hotový oblek, ktorý by im sadol. Druhú časť tvoria praví fajnšmekri, muži, ktorí sa len tak neuspokoja s bežným oblekom. Chcú vyzerať výborne a dbajú na to, aby sa na ulici nezrazili s ďalšími piatimi v rovnakom outfite. Potrpia si na kvalitu materiálu a jednoznačne vyžadujú, aby im oblek sadol ako uliaty.

Inšpirovať sa môžete britským či talianskym štýlom
Briti majú radi klasické farby a vzory, čiže na bežný deň hlavne tmavomodrú a rôzne odtiene šedej, najčastejšie s tenkým pásikom. Obleky sú strihané podľa telesných kontúr, ale nie úplne na telo. Tvar saka pripomína presýpacie hodiny, čo vychádza z tradičného tvaru dôstojníckych uniforiem. Oblekom vyjadrujú príslušnosť k určitej spoločenskej skupine.
Taliansky oblek je strihaný tesne na telo. Je priliehavý a vytvára veľmi uhladenú siluetu. Sako je výrazne kratšie a užšie a jeho horný gombík je umiestnený vyššie ako u anglického modelu. Dokonca aj rukávy relatívne tesne obopínajú paže a celková silueta pripomína písmeno V. Taliani sú si vedomí vlastnej individuality, ktorá je veľmi zreteľná aj na ich oblečení.

scabal_2„Kto sa len trochu vyzná, vie, že na obleku na mieru sa dajú gombíky na rukávoch rozopnúť."














Začali ste uvažovať o obleku na mieru?

Ak rozmýšľate, že by oblek šitý na mieru mohol byť pre vás tým správnym riešením, najprv si premyslite, pri akých príležitostiach ho budete nosiť. Dôležité sú aj aspekty farebnej škály a vzorov, pretože ani tá najúžasnejšia látka nemusí byť vhodná pre každý typ muža. Čím viac informácií svojmu konzultantovi pri šití obleku poskytnete, tým lepšie vám bude vedieť poradiť a výsledok bude o to viac zodpovedať vašej predstave.

hs_2 1

Výber materiálu závisí aj od ročných období. Najväčší rozdiel spočíva v hmotnosti materiálu, ktorá sa vyjadruje v gramoch na bežný meter (bm). Materiály s hmotnosťou do 280 g/bm sa považujú za jarné až letné, celoročné majú 260 g – 320 g/bm a hmotnosť nad 300 g/bm majú látky určené na jeseň a zimu.
Ak ste náročný zákazník, môžete siahnuť po látkach od najprestížnejších svetových výrobcov, ako sú napríklad SCABAL, HOLLAND&SHERRY alebo ERMENEGILDO ZEGNA. Ich sortiment zahŕňa tisíce dizajnov s rôznou materiálovou skladbou, od stopercentnej najkvalitnejšej vlny cez vlnu s ušľachtilými prímesami, až po čistý hodváb a kašmír.
Po výbere materiálu prichádza na rad meranie. Približne o dva týždne nasleduje skúška obleku, pri ktorej sa doladia rozmery a odstránia prípadné nedostatky. Ak nejde o nič komplikované, o ďalšie tri týždne môžete očakávať výsledok v podobe dokonalého obleku. Jeho prevzatie je potom taká malá slávnosť, pretože všetci sú v očakávaní, ako sa bude nový oblek na hrdom majiteľovi vynímať.

andreas_kreutz_2„Osobne mám túto chvíľu veľmi rád," dodáva Andreas Kreutz, majiteľ TAILOR MADE Boutique. „Úsmev klienta pri pohľade do zrkadla ho vždy prezradí a ja mám skvelý pocit z toho, že som ďalšiemu gentlemanovi pomohol získať jeho dokonalý oblek."







Pripravila: Jana Zajasenská v spolupráci s Andreasom Kreutzom, majiteľom TAILOR MADE Boutique
Foto: TAILOR MADE Boutique 

 

    4478

    Súvisiace články