Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Voľný čas / 28. December 2017

Wabi-Sabi je nové Hygge

Určite ste sa už s týmto pojmom stretli, či už na sociálnych sieťach alebo v menu vašej obľúbenej ázisjkej reštaurácie. Wabi-Sabi si v posledných mesiacoch postupne získaval fanúšikov po celom svete, no viete, čo presne reprezentuje?

Wabi-Sabi je nové Hygge

Určite ste sa už s týmto pojmom stretli, či už na sociálnych sieťach alebo v menu vašej obľúbenej ázisjkej reštaurácie. Wabi-Sabi si v posledných mesiacoch postupne získaval fanúšikov po celom svete, no viete, čo presne reprezentuje?

Čo je Wabi-Sabi?

Tento fenomén by sme mohli opísať aj ako "krásu v nedokonalosti." Filozofia sa zrodila ešte v starovekej Číne a je zakorenená v Zen budhizme. Neskôr sa stala súčasťou najmä japonskej kultúry, ktorá je prepájaná s čajovými rituálmi. Slovné spojenie Wabi-Sabi sa však nedá úplne doslovne preložiť, a praktikovanie tejto filozofie sa vyvíja v priebehu storočí a ich vplyvov. Wabi by sa dalo preložiť ako rustikálna elegancia s dôrazom na filozofiu "menej je viac." Sabi zase znamená "potešenie z nedokonalosti." Nedokonalá krása je teda základom tejto filozofie, ktorej podľahli už staroveké japonské krľovské rodiny. Verili, že dôraz na nedokonalosť je cestou k osvieteniu. Wabi-Sabi tiež mala slúžiť ako filozofiua kontrastujúca na hrane západnej a východnej civilizácie.

V modernej dobe

S príchodom a následným vzostupom sociálnych sietí, ktoré sa stali najmä obrazom "perfektného života," sa dostáva do kontrastu aj tento fenomén. Wabi-Sabi je sústredený najmä na mentálnu vyrovnanosť. Lifestyle, ktorý reprezentuje je sústredený okolo skromnosti, akceptovania nedokonalosti, z čoho následne pramení šťastie. Stáava sa tak absolútnym kontrastom k modernému, zaneprádznenému a uponáhľanému svetu, ktorý túži po dokonalosti.

Ako začať žiť podľa Wabi-Sabi? Pomaly a jednoducho, nepotrebujete na začiatok takmer nič. Začať by ste mali najmä od svojej psychiky a pokiaľ vás zaťažuje vedomie vlastných nedokonalosti, je načase sa s nimi pomaly zmierovať a sústrediť sa svoje bytie ako celok. Životný štýl podľa tejto filozofie hovorí o tom, že vlastniť by sme mali čo najmenej vecí, žiť v naturálnom minimalizme. Prineste preto do svojho domova prírodné elementy ako napríklad kvety, ktoré sú symbolom Wabi-Sabi. Kvety, aj keď sú nedokonalé, dokážeme zakaždým oceniť a sami určite z vlastnej skúsenosti viete, ako dokážu okamžite pretvoriť atmosféru v interiéri. Postupom času si uvedomíte, že dokážete oceniť aj nedokonalé veci, ktoré sú neodmysliteľnou časťou našich životov a koniec koncov- dodávajú každej maličkosti charakter. Wabi-Sabi podporuje použitie objektov, ku ktorým máte pozitívny zťah, bez ohľadu na to, či sú symetrické, vyzerajú opotrebovane, alebo im chýba nejaká časť. Nebojte sa preto do svojich domovov priniesť rustikálne, retro kúsky, ktoré ste zdedili po prababke, no už nie sú v pôvodnom stave.

Wabi-Sabi a krása

Filozofia verí, že starnutiu sa nedá predísť a je neoddeliteľnou súčasťou životného cyklu. Tak ako pri objektoch, ani pri ľudskom vzhľade sa nebojí nedokonalosti a autenticity každej ľudskej bytosti. Zmeny v našom, ktorým sa počas života nevyhneme sú však elementami unikátnosti. Wabi-Sabi podporuje život v každom štádiu a zdôrazňuje potrebu užívania si každého momentu aj napriek našim nedokonalostiam. Objavenie nedokonalosti v každom z nás je podľa filozofie uniktánym sebapoznaním.

    1303

    Súvisiace články