Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Módne ikony / 30. April 2013

John Galliano čelí petícii

Len krátko potom, ako prestížna dizajnová škola Parsons v New Yorku oznámila, že počíta s Johnom Gallianom ako jedným z vyučujúcich v nasledujúcom semestri, objavila sa anonymná petícia, ktorá sa tejto aktivite dizajnéra snaží zabrániť.Ako píše britský portál Vogue.co.uk, škola študentom potvrdila mailom, že John Galliano bude viesť trojdňovú prednášku s názvom Show Me Emotion - odhaľovanie sily emócií vo vzťahu k módnemu dizajnu. Petičné oznámenie však proti tomuto zámeru namieta: "Vôbec nezáleží na tom, či ide o tri mesiace alebo tri dni.

John Galliano čelí petícii

30.4.2013

John_Galliano_peticia_01Len krátko potom, ako prestížna dizajnová škola Parsons v New Yorku oznámila, že počíta s Johnom Gallianom ako jedným z vyučujúcich v nasledujúcom semestri, objavila sa anonymná petícia, ktorá sa tejto aktivite dizajnéra snaží zabrániť.

Ako píše britský portál Vogue.co.uk, škola študentom potvrdila mailom, že John Galliano bude viesť trojdňovú prednášku s názvom Show Me Emotion - odhaľovanie sily emócií vo vzťahu k módnemu dizajnu. Petičné oznámenie však proti tomuto zámeru namieta: "Vôbec nezáleží na tom, či ide o tri mesiace alebo tri dni. Zveriť túto úlohu človeku, ktorý vyslovil také nehumánne komentáre, iba značí, že škola si váži Galliana viac než všetkých svojich študentov, pochádzajúcich zo židovských rodín, a že si ho cení dokonca viac než ich česť, duševné hodnoty a dedičstvo," zdôvodňuje petícia.

Príležitosť u Oscara de la Rentu
John Galliano sa snaží o návrat k aktívnej módnej tvorbe po odchode z módneho domu Dior v marci 2011, od ktorého dostal výpoveď v dôsledku škandálu, spôsobeného jeho antisemitskými výrokmi v nemenovanej parížskej kaviarni. Naposledy mu pomocnú ruku podal 80-ročný Oscar de la Renta, keď ho prizval do svojho newyorského ateliéru k tvorbe svojej kolekcie na sezónu jeseň - zima 2013/2014. "Som presvedčený, že John je jedným z najtalentovanejších ľudí, akých som kedy stretol. Mám ho veľmi rád. Rovnako verím, že každý by mal dostať druhú šancu, najmä niekto taký nadaný ako John. Pracuje veľmi tvrdo na tom, aby sa vrátil späť," citoval Oscara del la Rentu New York Magazine. Johnovi Gallianovi sa otvorili aj dvere londýnskej školy Central Saint Martins, kde má byť členom hodnotiacej komisie, posudzujúcej finálové práce študentov. Renomovaná univerzita však vyvrátila fámy uvažujúce o jeho trvalom pracovnom pomere.

John_Galliano_peticia_02Pod drobnohľadom
Dizajnér si zrejme bude musieť zvyknúť, že všetky jeho aktivity a činy budú pod prísnym drobnohľadom verejnosti. Vo februári 2013 napríklad opäť pobúril židovskú komunitu svojím oblečením, ktoré pripomínalo tradičný židovský odev. Spojitosť Gallianovho zovňajšku so židovským kabátom a klobúkom však jeho právna zástupkyňa poprela. V apríli sa zasa objavila správa, že Izraelská rada pre vysielanie (IBA) zakázala speváčke Moran Mazor obliecť si na vystúpenie v medzinárodnej súťaži Eurovison Song Contest šaty, ktoré mal na mieru navrhnúť práve John Galliano.

Gallianovo ospravedlnenie
Názory na Gallianov návrat k tvorbe sa stále odlišujú. Zatiaľ čo jedni zastávajú názor, že dizajnér by mal zostať v úzadí, druhí volajú za tým, aby opäť dostal príležitosť. Podporu mu oficiálne vyjadrila napríklad dvojica Dolce & Gabbana či kreatívna riaditeľka amerického Vogue, Grace Coddington. Sám Galliano vydal ešte v roku 2011 ospravedlnenie, v ktorom píše, že musí prevziať zodpovednosť za okolnosti, v ktorých sa ocitol svojou vinou: "Musím sa postaviť tvárou v tvár svojim vlastným zlyhaniam a pracovať tvrdo na tom, aby som u ľudí získal porozumenie, súcit a odpustenie. Po celý svoj život som sám bojoval s predsudkami, netolerantnosťou a diskrimináciou. Vo svojej tvorbe ma, naopak, hnala inšpirácia spájať prostredníctvom módy ľudí každej rasy, vyznania, viery, náboženstva či pohlavia oslavou ich kultúrnej a etnickej diverzity. To zostáva svetlom, ktoré ma vedie. Antisemitizmus a rasizmus nemajú v našej spoločnosti miesto. Úprimne sa ospravedlňujem, ak som svojím správaním komukoľvek ublížil."

pripravila: Anna Salvová
foto: Irving Penn, Paolo Roversi


 

    2925

    Súvisiace články