Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Made in Czecho-Slovakia / 21. november 2015

Študenti Ateliéru dizajnu odevu zo Zlína na Fashion LIVE!

Po študentoch módy z bratislavskej VŠVU, ktorí otvorili blok prehliadok počas druhého dňa tohtoročného Fashion LIVE!, sa v poobedňajších hodinách finálneho, tretieho dňa predstavil Ateliér dizajnu odevu Univerzity Tomáša Baťu zo Zlína. Svoje kolekcie odprezentovali študenti: Katarína Chválová, Nikola Susová, Zlata Stolaříková, Vivien Babicová, Mirka Cucová, Hana Prchalová, Michaela Hriňová, Lucia Sládečková a Terézie Cočevová, ktorí pracujú pod vedením Mgr.

Študenti Ateliéru dizajnu odevu zo Zlína na Fashion LIVE!

20.11.2015

Po študentoch módy z bratislavskej VŠVU, ktorí otvorili blok prehliadok počas druhého dňa tohtoročného Fashion LIVE!, sa v poobedňajších hodinách finálneho, tretieho dňa predstavil Ateliér dizajnu odevu Univerzity Tomáša Baťu zo Zlína. Svoje kolekcie odprezentovali študenti: Katarína Chválová, Nikola Susová, Zlata Stolaříková, Vivien Babicová, Mirka Cucová, Hana Prchalová, Michaela Hriňová, Lucia Sládečková a Terézie Cočevová, ktorí pracujú pod vedením Mgr. art. Márie Štranekovej, ArtD. Tá nás upozornila najmä na dve svoje absolventky.

„Mám veľkú radosť z každého úspechu mojich študentov, na domácej i medzinárodnej scéne. Teším sa, že majú možnosti sa úspešne prezentovať doma i v zahraničí na dôležitých módnych udalostiach ako je aj Fashion LIVE!," hovorí Mária Štraneková. „Cieľom štúdia u nás v Zlíne je, aby po jeho skončení odchádzal zo školy schopný dizajnér, hodnotovo vyspelý, schopný založiť si biznis i pracovať v kolektíve. Mená našich absolventov rezonujú ako úspešné značky na kreatívnej či komerčnej scéne," vysvetľuje vedúca Ateliéru dizajn odevu.
„Aktuálnosť a interdisciplinarita, to je to, čo študentom zdôrazňujem. Snažím sa viesť ich k záujmu a túžbe tvoriť a hlavne sprostredkovávať odevom nové idey, štýly, koncepty. Móda je dobrý prostriedok ako sa myšlienky či projekty pomerne rýchlo môžu dostať medzi verejnosť... K potencionálnemu nositeľovi .. divákovi. Študent ateliéru sa nezaujíma len o módne trendy, ale aj o aktuálne otázky doby či ekológiu, históriu, tradíciu a pod...
Tiež považujem za svoju úlohu kultiváciu a estetizáciu okolia... enviromentu kde bude absolvent následne pôsobiť.
Počas štúdia majú študenti možnosť sa oboznámiť s rozličnými prístupmi k tvorbe odevu, experimentovať s materiálom i formou využitím tradičných technik, od tvorby artefaktu cez autorský design až po priemyselnú výrobu... Rovnako dôležitý je módny marketing či styling a podnetné odborné prednášky z up-to-date fashion diania," poznamenáva pedagogička, ktorá je sama výraznou osobnosťou na poli módneho dizajnu.

Zlata Stolaříková
„Zlatka patrila počas štúdia skôr k experimentátorom, stále hľadala niečo nové, častokrát proti prúdu. Pre diplomovú prácu sa rozhodla vytvoriť komerčnejšiu kolekciu na tému využitia ikonického prvku v móde – pruhu/pásika. Zvolila si trendové materiály a len monochrómnu farebnosť. Finálnej podobe predchádzala dlhodobá príprava, hľadanie najlepších možností inovatívneho využitia pruhu na odeve. Skladba odevu v kolekcii je vyvážená jednotlivé modely sú variabilné, Modely kolekcie sú strihovo minimalistické, dôležitú rolu v skladbe kolekcie zohrali zaujímavé kabáty," opisuje Mária Štraneková.

Zlata_Stolarikova_mood_stripes2
Zlata_Stolarikova_coats
ado_FL2015-12_Zlata_Stolarikova

Lucia Sládečková
„Tému Lucie Sládečkovej som uvítala. Jej inklinovanie k transformovaniu tradície bolo citeľné už v predchádzajúcej tvorbe. V kolekcii, ktorou ukončila bakalársky stupeň štúdia sa zamerala na výskum slovenskej fajansy. Navrhovala a následne vytvorila rozmanito tvarované outfity, na ktorých autorsky spracovala fajanský dekor. Na podobu siluety odevu tiež využila tvar keramiky. Pracovala s kvalitnými prírodnými materiálmi a pri výbere farieb vychádzala striktne z farebnosti fajansy. Modely pôsobia sviežo, v súlade s aktuálnymi módnymi trendmi. Modely vznikali postupne, a tak je citeľné aj postupné uvoľňovanie rukopisu dekoru i tvaru odevu. Jednotlivé kúsky môžu fungovať autonómne, ale zároveň sú vzájomne kombinovateľné či vhodne dopĺňajú súčasný look a styling (jeansy a pod). Študentka kolekciou naplnila svoj cieľ – poctila tradíciu a tým zvýšila povedomie o hodnote remesla ako takého a záujem o vlastné korene," zhrnula Mária bakalársku prácu svojej šudentky.

Lucia_Sladeckova_vykres_A4

Lucia_Sladeckovavykres_A4s

Lucia_Sladeckova_img210

ado_FL2015-19_Lucia_Sladeckova
ado_FL2015-19_Lucia_Sladeckova_
ado_FL2015-20_Lucia_Sladeckova
ado_FL2015-21_Lucia_Sladeckova
ado_FL2015-22_Lucia_Sladeckova

Na Fashion LIVE! 2015 sme videli aj kolekcií ďalších talentovaných študentov ADO, UTB v Zlíne.


Katarína Chválová:

ado_FL2015-6_Katarina_Chvalova



Nikola Susová:

ado_FL2015-18_Nikola_Susova


Vivien Babicová:

ado_FL2015-40_Vivien_Babicova


Mirka Cucová:

ado_FL2015-28_Mirka_Cucova


Hana Prchalová:

ado_FL2015-29_Hana_Prchalova
ado_FL2015-30_Hana_Prchalova

ado_FL2015-31_Hana_Prchalova
ado_FL2015-34_Hana_Prchalova

Michaela Hriňová:

ado_FL2015-53_Michaela_Hrinova


Terézie Cočevová:

ado_FL2015-46_Terezie_Cocevova

Pripravili: Mirka Ferklová a Jana Zajasenská

Viac o kolekciách talentovaných absolventov českých a slovenských ateliérov odevu sa dočítate v aktuálnom vydaní Top Fashion. Objednať.

 

    3716

    Súvisiace články