Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Voľný čas / 1. máj 2016

Zatočte s jarnou únavou

Azda len málo ľudí netrápi v týchto dňoch jarná únava. Prečo je to tak?

Zatočte s jarnou únavou

Azda len málo ľudí netrápi v týchto dňoch jarná únava. Prečo je to tak? Nemal by nás v rozpuku prírody nabudiť, naopak, príval energie? Pravdou je, že naše telo vyčerpala slabá zima sprevádzaná chrípkou, zdĺhavými virózami a obťažujúcim zahlienením. Nemožno sa teda čudovať, že mnohí sa necítia byť vo svojej koži.

Než sa organizmus plne dobije, bude potrebovať istý čas. Našu obranyschopnosť oslabuje aj fyzická námaha, psychické napätie a stres. Deti imunitu nemajú ešte úplne vyvinutú a seniorom, na druhej strane, s vekom ubúda. Ako teda posilniť oslabenú odolnosť nášho tela? 
Je jasné, že by sme posilneniu imunity mali pomôcť – napríklad telesnou aktivitou, ktorá by zodpovedala nášmu zdravotnému stavu, otužovaním, obmedzením stresových situácií či úpravou výživy, najmä doplnením vitamínov, probiotík či enzýmov, ktoré riadia správnu funkciu imunitného systému. Práve enzýmy dokážu naštartovať aktuálne potrebné prirodzené obranné pochody v našom tele. Na rozdiel od väčšiny iných liekov aktivujú prírodné enzýmy vlastnú obrannú reakciu organizmu, či už na prebiehajúce ochorenie, alebo na jeho predzvesť.

Pomôcť môžu enzýmové lieky
Účinnosť pri dodaní príslušných enzýmov zvonka v podobe enzýmových liekov (najznámejší je Wobenzym) preukázali mnohé štúdie u nás aj v zahraničí. Výsledky sú presvedčivé. U detí, ktoré trpeli opakovanými zápalmi dýchacích ciest – zápalmi hrtana a nosohltana, angínami, zápalmi prínosových dutín, priedušiek či stredného ucha –, klesol v priebehu jedného roka po začatí podpornej liečby enzýmami priemerný počet ochorení v porovnaní s predchádzajúcim rokom, keď im lieky neboli podávané, a to o viac ako polovicu. Spotreba antibiotík sa pritom znížila dokonca o viac ako dve tretiny. Výsledky štúdií s dospelými pacientmi sú podobné.
Dokonca aj vtedy, keď sme z najhoršieho vonku, teda v období rekonvalescencie, posilňujú enzýmové lieky stále oslabenú imunitu a sú tak účinnou obranou proti prípadnému opakovaniu choroby, prípade proti jej prechodu do chronického stavu. Samozrejme, popri samotnej liečbe je potrebné dodržiavať zdravú a vyváženú životosprávu, mať dostatok spánku a pohybu na čerstvom vzduchu a dbať na ďalšie už spomínané zásady. Len tak nedáte jarnej únave a rôznym nachladeniam žiadnu šancu.

text: redakcia
foto: ISH

    1890

    Súvisiace články