Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Voľný čas / 16. október 2014

Podporte s nami prijatie návrhu Zákona o ochrane zvierat

Známe osobnosti, vrátane riaditeľky nášho magazínu, Barbory Franekovej, podporia v Bratislave pochod za prijatie ZOOZ. Pripojte sa aj vy.Bratislavu a šesť ďalších slovenských miest (Košice, Prešov, Nitru, Trnavu, Banskú Bystricu a Štúrovo) čaká už dnes druhý pochod za prijatie návrhu Zákona o ochrane zvierat.

Podporte s nami prijatie návrhu Zákona o ochrane zvierat

17.10.2014

Známe osobnosti, vrátane riaditeľky nášho magazínu, Barbory Franekovej, podporia v Bratislave pochod za prijatie ZOOZ. Pripojte sa aj vy.

Bratislavu a šesť ďalších slovenských miest (Košice, Prešov, Nitru, Trnavu, Banskú Bystricu a Štúrovo) čaká už dnes druhý pochod za prijatie návrhu Zákona o ochrane zvierat. Celoslovenskú akciu organizujú občianske združenia Pes v núdzi a Majme srdce, ktoré od roku 2011 spolu s ďalšími združeniami bojujú za prijatie tohto návrhu. Dnes je podľa slovenských zákonov zviera stále len vecou.

Cover_FB_pre_BA

V horeuvedených mestách sa uskutočnia mierumilovné pochody za účelom poukázania na potrebu nového Zákona o ochrane zvierat a demonštrácie jeho hromadnej podpory občanmi Slovenska. Davy ľudí, transparenty, slogany, sprievodné akcie a v niektorých mestách (BA a KE) aj program a vystúpenia známych interpretov. V Bratislave ide už o druhý pochod tohto druhu, tohtoročný začne 17.10.2014 o 16:00 hod. pred NRSR a ukončí sa na Hviezdoslavovom námestí (pódium pri americkej ambasáde). Na pódiu čaká hudobný a tanečný program, kde sa môžu ľudia tešiť na koncerty 4D a FORSOMEONE, Juraj Podmanický (Billy Barman), Layla, Strapo, Suvereno, tanečné vytúpenie Johnnyho Perfekta a v neposlednom rade vystúpenie kubánskeho speváka Eusebia Nicolása s tanečníčkami z Bailadora dance group. Moderovanie bude mať v réžii Marcel Osťo Osztas. Účasť na pochode prisľúbili aj mnohé známe osobnosti. Celá akcia sa uskutoční pod záštitou starostky Starého Mesta.
ZOOZ, šanca pre živé bytosti. Ruku na to!
ZOOZ_vizual_SOS
Pre ľudí v núdzi je tu signál SOS, pre zvieratá by mohol byť ZOOZ. Skupina ľudí, ktorým nie sú ľahostajné základné práva zvierat pripravila návrh Zákona o ochrane zvierat (ZOOZ). V prípade schválenia tohoto návrhu by sa jednalo o prvý zákon svojho druhu na Slovensku so zásadnou a kľúčovou úpravou, vďaka ktorej každé zviera prestane byť „vecou" a pred zákonom sa na neho začne hľadieť ako na živú bytosť.

Prečo je ZOOZ potrebný?
V súčasnej slovenskej legislatíve je ochrana zvierat upravená len v Zákone o veterinárnej starostlivosti a to len v jednom paragrafe.
ZOOZ adresuje (popri ďalších) tieto oblasti:
• dôraz na osobitnú povahu zvierat ako živých bytostí, čo v našom právnom poriadku v takomto rozsahu doteraz chýba
• ochrana jednotlivých zvierat ako takých, t.j. samostatná úprava pre zvieratá spoločenské, ale i hospodárske. Bude napríklad riešiť umožnenie efektívnejšieho stíhania a primeraného trestania za ohavnosti páchané na zvieratách
• obmedzenia v súvislosti s chovom zvierat, či už minimálna veková hranica alebo nespôsobilosť mať zviera, napríklad pre toho, kto bol odsúdený za trestný čin týrania zvieraťa a podobne
• zákaz testovania na zvieratách za účelom výroby kozmetických výrobkov, keďže v súčasnosti je táto metóda už doslova prežitok
• zavedenie povinnosti registrácie chovov zvierat s cieľom, čo najdôkladnejšie zabrániť tzv. čiernym chovom

www.zooz.sk


    3865

    Súvisiace články