Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Voľný čas / 23. júl 2014

Aj s pouličnými mačkami sa dá nažívať - podporte dobrú vec

Pouličné mačky, bohužiaľ, rozdeľujú našu spoločnosť. Časť ľudí ich prítomnosť na sídliskách víta, druhej prekážajú.

Aj s pouličnými mačkami sa dá nažívať - podporte dobrú vec

23.7.2014

logonove20045Pouličné mačky, bohužiaľ, rozdeľujú našu spoločnosť. Časť ľudí ich prítomnosť na sídliskách víta, druhej prekážajú. Občianske združenie MAJME SRDCE, zamerané na ochranu zvierat, sa v spolupráci s dobrovoľníkmi rozhodlo pomôcť pouličným mačkám prostredníctvom kastračného programu v Bratislave - mestská časť Petržalka a v Malackách.

ozmajmesrdce_kastracny_program_03„Tento program je finančne veľmi náročný, no je to jediná možnosť, ako bojovať proti nadmernému a nekontrolovanému množeniu týchto inak užitočných zvierat," vysvetľuje Magdaléna Fülöpová, predsedníčka občianskeho združenia. Či už patríte k jednej skupine alebo k druhej, vedzte, že túlavé mačky nemajú ľahký život, nemali by sme im ho preto ešte strpčovať, naopak, regulácia ich počtu kastráciou a základným ošetrením zabráni neželanému premnoženiu mačiek, ale aj hlodavcov, o ktoré sa tieto mačky postarajú. Mnohé obce sa snažia premnoženiu mačiek zabrániť zákazom ich kŕmenia, čo jednak nie je podložené legislatívou a jednak to problém nevyrieši, keďže v kontajneroch si vždy nájdu nejaké jedlo. Zabíjanie túlavých mačiek je trestný čin! Bitie, trávenie či topenie je považované za týranie zvierat, čo je rovnako trestné! Najlepším riešením je odchyt, kastrácia, zaočkovanie a návrat na pôvodné miesto. Chcete vedieť, ako rozoznáte kastrovanú mačku od nekastrovanej? Čítajte ďalej...

Mačky vo vašom okolí
Zdá sa vám, že vo vašom okolí sa v poslednom čase potuluje veľa mačiek? Nie je to tak úplne pravda, pretože v minulosti patrila ku každému domu minimálne jedna mačka, ktorá chránila hospodárstvo od myší. Stavy týchto mačiek však boli vtedy regulované, lebo hospodár nadbytočné mačatá vždy utratil. Túlavá mačka sa však rozmnožuje nekontrolovane a za jeden rok môže porodiť aj trikrát s celkovým počtom až 15 mačiat, ktoré sú už o necelý rok schopné mať ďalšie potomstvo. Z dôvodu nedostatku potravy takéto mačky živoria a sú často choré. Netreba však zabúdať aj na užitočnosť túlavých mačiek, ktoré sa živia množstvom hlodavcov v okolitej prírode a často aj pri kontajneroch. Mačka denne zabije aj 20 myší, a veľká mačka nemá problém uloviť aj potkana! Preto je prítomnosť mačiek na sídliskách vhodná, no ich počty je potrebné regulovať.

ozmajmesrdce_kastracny_program_01Jediné správne riešenie stabilizácie počtu túlavých mačiek je ich systematická kastrácia
Kastrácie väčšinou organizujú a financujú organizácie na ochranu zvierat. No od vás – od obyvateľov mesta, čakajú takisto podporu. Stačí, ak si už vykastrované mačky vo vašom okolí budete chrániť, alebo minimálne ich nebudete napádať.

Mačka je teritoriálne zviera a len čo jednu odstránite, jej miesto zaujme druhá
Z toho vyplýva, že ak z vášho okolia zmiznú už vykastrované mačky, nasťahujú sa sem ďalšie, nevykastrované, a problém s nekontrolovaným premnožením sa začne znova. Vykastrované túlavé mačky sa od ostatných túlavých mačiek odlišujú tým, že veterinár im v rámci kastrácie odstrihne rožtek ucha ako vonkajší znak toho, že sú už vykastrované, alebo vystrihne na konček ucha tvar písmena V. Takéto mačky sú pokojnejšie, netúlajú sa, nemajú hlasné sexuálne prejavy, no aj naďalej chytajú myši a strážia si svoje teritórium.

Aké riešenie si zvolíte VY?

zdroj: OZ Majme srdce
text: Gabriela Murínová

 

    3610

    Súvisiace články