Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Dizajn / 12. november 2014

Vitra vzkriesila fínsku legendu - značku Artek

Za zrodom dnes už celosvetovo známej značky Artek stáli v roku 1935 osobnosti s odvážnymi víziami, architekt Alvar Aalto s manželkou Ainou, propagátorka umenia Maire Gullichsen a historik umenia Nils-Gustav Hahl. Na tú dobu sa riadili prevratným podnikateľským zámerom – predávali nábytok a prostredníctvom výstav a ďalších vzdelávacích prostriedkov propagovali kultúru moderného bývania.

Vitra vzkriesila fínsku legendu - značku Artek

12.11.2014

Za zrodom dnes už celosvetovo známej značky Artek stáli v roku 1935 osobnosti s odvážnymi víziami, architekt Alvar Aalto s manželkou Ainou, propagátorka umenia Maire Gullichsen a historik umenia Nils-Gustav Hahl. Na tú dobu sa riadili prevratným podnikateľským zámerom – predávali nábytok a prostredníctvom výstav a ďalších vzdelávacích prostriedkov propagovali kultúru moderného bývania. Dnes je firma vybudovaná na odkaze Alavara Aalta, ktorá sa všeobecne považuje za jedného z najväčších inovátorov v oblasti moderného dizajnu, súčasťou Vitra Family. Vitra fínsku spoločnosť Artec kúpila 6. septembra 2013 a v týchto dňoch sa dostávajú prvé kúsky aj do showroomov na Slovensku.

image003

„Vitra si Artek už niekoľko desaťročí veľmi cení," vysvetluje člen správnej rady spoločnosti Vitra, Rolf Fehlbaum. „Fínskeho výrobcu designových produktov nevnímame len cez kolekciu nábytku. Podobne ako je to v prípade Vitry ide o obchodno-kultúrny projekt, ktorý vo svojom odbore zohráva priekopnícku úlohu. Je pre nás nesmierne dôležité, aby Artek túto úlohu zohrával a rozvíjal i v budúcnosti."

image005

„Artek bude i naďalej fungovať ako samostatný subjekt. Obidve spoločnosti sa budú zaoberať možnosťami synergie ich prevádzkových činností. Tieto možnosti sa týkajú najmä výroby, distribúcie a logistiky," odpovedá na otázku ohladne zmien a významu zlúčenia spoločností Jiří Zavadil, ktorý prináša tieto dizajnové skvosty na český a slovenský trh. „Partnerstvo medzi Vitrou a Artekom je založené na rovnakých hodnotách oboch spoločností. Vitra disponuje ideálnou firemnou kultúrou, know-how a výrobnými prostriedkami potrebnými k tomu, aby sa Artek posunul o kus ďalej," dodáva Jiří Zavadil, s ktorým sme sa stretli na tlačovej konferencii v bratislavskom showroome Kabinet na Račianskej 22, známej adrese pre všetkých milovníkov dizajnového nábytku.

image007

Pri príležitosti prezentácie nábytku fínskej značky Artek, zorganizovali v showroomoch firiem Kabinet a ILUMA aj výstavu prác fínskej fotografky Maiji Laurinen, žijúcej striedavo v Bratislave a vo Fínsku. Maija nefotografuje klasický dokument ani krajinu. Technicky využíva tradičné postupy, ale zároveň s fotografiami pracuje ako s hociktorým iným umeleckým médiom. Jej tvorba uplatňuje princípy ilúzie. Snovým spôsobom zachytáva najmä krajinu, ku ktorej, ako autorka priznáva, má, rovnako ako väčšina Fínov, veľmi blízko.

maija_laurinen

Ale späť k nábytku. Ako celú situáciu opisuje výkonná riaditeľka Arteku, Mirkku Kullberg? „Cieľom bolo oživiť medzinárodný rozmer spoločnosti, ktorý bol veľmi jasne deklarovaný už v zakladajúcom manifeste z roku 1935. Chceme pôsobiť na medzinárodnej scéne a nový vlastník z nábytkového odvetvia bol podľa nás najlepším riešením. Toto je obrovská príležitosť pre celé fínske dizajnové odvetvie a významná zmena pre Artek, ktorá našu spoločnosť posunie o krok ďalej."

image009

Portfólio produktov spoločnosti Artek tvorí nábytok Alvara Aalta a svietidlá. Ponuka sa v súlade s novou stretégiou rozširuje – Artek kúpil práva na výrobu nábytku Ilmara Tapiovaara. Zároveň pokračuje v spolupráci s poprednými svetovými architektami, dizajnérmi a umelcami. K tým patrí napríklad Eero Aarnio, Shigeru Ban, Naoto Fukasawa, Harri Koskinen, Juha Leiviskä, Enzo Mari a Tobias Rehberger.

image011

Artek bol významným aktérom modernistického hnutia. V súlade s prístupom svojich zakladateľov sa snažil hľadať nové cesty nielen v dizajne, architektúre a v umení, ale i na ich rozhraní. „Severský dizajn je na vzostupe a opäť rastie záujem o dielo Alvara Aalta. Tapiovaara nie je v zahraničí natoľko známy a je najvyšší čas aby ho svet objavil," dodáva Rolf Fehlbaum.

pripravila: Jana Zajasenská
zdroj: Kabinet

 

    3889

    Súvisiace články