Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Cestovanie / 30. jún 2015

Madeira – záhrada plávajúca Atlantikom

Raj prírodných krás. Smaragdovo zelená vegetácia s akcentmi exotických kvetov, vystupujúca z modrej hladiny oceána.

Madeira – záhrada plávajúca Atlantikom

Raj prírodných krás. Smaragdovo zelená vegetácia s akcentmi exotických kvetov, vystupujúca z modrej hladiny oceána. Tak by sa dalo opísať súostrovie, ktorého dve tretiny sú chránenou oblasťou a celoročne jarné teploty priam volajú po rozmanitých outdoorových aktivitách. Nečudo, že bolo opätovne zvolené za najlepšiu ostrovnú destináciu Európy.

Turistický ruch sa na Madeire začal rozvíjať v polovici 19. storočia, keď tunajšiu špecifickú klímu začali anglickí a nemeckí lekári odporúčať ako prostredie vhodné pri liečbe pľúcnych ochorení. Aj dnes je súostrovie Madeira vyhľadávanou turistickou destináciou najmä kôli vlhkej klíme a celoročne miernym teplotám. Práve podnebiu, a zrejme aj svojej izolovanosti, totiž vďačí za to, že patrí medzi posledné miesta, kde sa zachoval vavrínový les, nazývaný tiež laurisilva. Je to pralesovitý les s relatívne veľkým množstvom endemitov z rastlinnej aj živočíšnej ríše. Je taký jedinečný, že v roku 1999 bol zapísaný do zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

Najlepším spôsobom, ako si les vychutnať, je vydať sa po trasách levadas. Tak miestni obyvatelia nazývajú vodné kanáliky, ktoré vybudovali pred vyše sto rokmi na svahoch hôr. Ich úlohou je zásobovať nižšie položené plantáže vodou. Levadas, ktorých celková dĺžka je až 1 500 km, boli do skaly vytesané ručne. Prechádzajú úchvatnou krajinou, ukrývajúcou sa v útrobách ostrova a sú jednou z najväčších atrakcií Madeiry.


1_Jardim_Monte_Palace_5FC-Turismo_da_Madeira

2_Botanical_Garden-_MP-_Turismo_da_MadeiraMadeira, nazývaná tiež záhrada Atlantiku, je známa množstvom parkov. Veľkolepá botanická záhrada v Quinta do Bom Successo (obr. vľavo) s rozlohou 35 000 m² sa nachádza na kopci tri kilometre od centra hlavného mesta – Funchal a ponúka nielen úchvatný výhľad, ale aj úžasnú škálu domácich a zahraničných rastlín.
Rovnako lákavá je tropická záhrada Monte Palace (obr. hore), kde, okrem iného nájdete najväčšiu zbierku cykasov. Z Funchalu sa sem dá dostať lanovkou.

Búrlivý oceán
Okrem úchvatnej scenérie s fantastickými možnosťami turistiky ponúka Madeira aj nepreberné množstvo atrakcií spojených s oceánom, ktorého voda je tu krištáľovo čistá a bohatá na podmorský život. K hlavným možnostiam patria plachtenie, vzrušujúca kanoistika, rozprávkové potápanie – najmä v úžasnej prírodnej rezervácii Garajau a veľmi populárnou aktivitou je rybolov vo všetkých svojich podobách.
Vďaka svojej jedinečnej polohe a klíme je súostrovie rajom voľne žijúcich morských živočíchov. Už päť kilometrov od pobrežia ponúkajú teplé a hlboké vody Atlantiku ideálne podmienky na pozorovanie migrácie veľrýb či na plávanie a hru s delfínmi. Pre jedinečný zážitok zamierte na neďaleké Desertas Islands, ktoré obývajú vzácne Tulene mníšske. Podľa výskumníkov sa na svete zachovalo už len okolo 500 týchto tuleňov a z toho približne 40 nájdete práve tu.

1_Porto_Santo

Ostrov Porto Santo je ideálnym miestom na útek pred stresom. Vychutnať si tu môžete najmä thalassoterapiu, piesočnaté pláže a golf.

3_wineTajomstvo jedinečného vína
Potenciál Madeiry ako národnej vinice videl už podnikavý princ Henrich Moreplavec. Prvé vinohrady tu založili jezuitskí kňazi. Víno bolo dobé, no až v šestnástom storočí, keď začalo cestovať starými plachetnicami do krajín, ako je India, Čína alebo Japonsko, získalo svoju jedinečnú chuť a postavenie na trhu. Všetko vďaka náhode – pri prechode rovníkovými oblasťami sa víno niekoľkokrát prehrialo, čím získalo zlatistú farbu a zvláštnu, veľmi príjemnú chuť. Bolo jemné, komplexné, s výraznou dymovou, často karamelovo-orieškovou príchuťou a bolo v ňom cítiť aj vanilku, sušené ovocie, škoricu či med. K organizovanej výrobe a objaveniu špecifickej technológie výroby vín, ktorú Portugalci volajú estufa, bol potom už len krok.

3_Funchal_Market-Mercado_dos_Lavradores_F_C-_Turismo_da_Madeira

Okrem svetoznámeho vína sa Madeira pýši aj jedinečnou kuchyňou, založenou predovšetkým na tradičných technikách prípravy jedla a čerstvých miestnych surovinách. Medzi regionálne špeciality patrí bolo do caco – vynikajúci chlieb s petržlenom a cesnakovým maslom alebo espetada – marinované kúsky hovädzieho mäsa grilované na ihle, podávané s maslom a bobkovým listom.

3_Santana

Santana, charakteristická svojími malými trojuholníkovými domami, je malebná dedinka na severnom pobreží ostrova Madeira. Tieto domčeky so slamenými strechami, postavené z prírodného kameňa, slúžili miestnym obyvateľom po stáročia ako stajne a príbytky.

1_Festa_da_Flor2013_FC_Turismo_da_Madeira_4_-_kopia
3_Atlantic_Festival_5_Turismo_da_Madeira

Populárne slávnosti, ktoré sa konajú po celý rok, sú príležitosťou užiť si tradičnú gastronómiu a madeirské ohňostroje. Populárne sú najmä karnevalové sprievody, festival kvetín, festival Atlantiku a, samozrejme, novoročné oslavy.

Na výlet na nespútanú Madeiru si zabaľte:
madeira_look
z hora v smere hodinových ručičiek:
- dámske tričko s potlačou Valentino
- plavky F&F
- šortky Luisa Spagnoli
- sandále Liu.jo
- vak Coccinelle
- pánske slnečné okuliare Salvatore Ferragamo
- pánsky ruksak Louis Vuitton

text: Jana Zajasenská
foto: ©Turismo da Madeira

Viac článkov o cestovaní, hoteloch a gastro priemysle nájdete v publikácii Top Hotelierstvo.

    29995

    Súvisiace články