Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Cestovanie / 12. máj 2015

Geirangerfjord: najkrajší fjord našej planéty

Keď sa povie Nórsko, snáď každý z nás si predstaví krajinu tisícov fjordov. Dlhých a úzkych morských zálivov, ktoré sa tiahnu hlboko do zemskej pevniny.

Geirangerfjord: najkrajší fjord našej planéty

Keď sa povie Nórsko, snáď každý z nás si predstaví krajinu tisícov fjordov. Dlhých a úzkych morských zálivov, ktoré sa tiahnu hlboko do zemskej pevniny. Vôbec najznámejším z nich je Geirangerjfjord, ktorý sa v roku 2005 stal súčasťou svetového dedičstva UNESCO. Úplne oprávnene.

Po príchode do dediny Geiranger odporúčame zamieriť rovno k pokladniam, kde si kúpite lístok na výletnú loď. Tých sa na hladine fjordu pohojdáva mnoho, takže nemusíte mať strach, že by sa na vás nedostalo.


Väčšina výletných plavieb po fjorde trvá asi hodinu, čo je síce doba, za ktorú sa nestihnete doplaviť až k moru, ale to nie je vôbec potrebné – najkrajšie časti fjordu sa totiž schovávajú práve bližšie k vnútrozemia. Na mysli máme hlavne slávne vodopády Seven Sisters (Sedem Sestier) alebo Suitor (Ctiteľ). Kapitán vás k vodopádom zavezie tak blízko, až ucítite na tvári osviežujúci kvapôčky vody. Fantastický zážitok.

ottoshop-SK_obuv2
Okrem vodopádov vás po ceste zaujme veľa fascinujúcich skalných útvarov - a keď budete mať také šťastie, ako naša výprava, nevšednými spoločníčkami vám budú lietajúce čajky.

Záverom zopár praktických rád:
V dedine Geiranger stojí niekoľko hotelov, takže ak výlet plánujete vo večerných hodinách, zdržte sa tu cez noc – po tme je Geirangerfjord možno ešte krajší, ako cez deň. A nezabudnite sa dobre obliecť. Hoci v lete je v Nórsku celkom teplo, pri fjorde často fúka chladný vietor od vody. Softshellová bunda, dlhé nohavice a pevné turistické topánky by mali byť základom. Nemusíte hneď nakupovať profesionálne oblečenie za stovky eur – napríklad v Ottoshope kúpite značkové turistické topánky za pár desiatok eur. A tie vám na chôdzu v obľúbených turistických oblastiach Nórska bohato postačia.

text a foto: Ottoshop

    6335

    Súvisiace články